Voeg een spelelement toe aan je website design

Nee, ik pleit er niet voor om je corporate website vol te zetten met online games, maar het kan wel helpen om “spelelementen” toe te voegen aan je website. Websitebezoekers zijn namelijk net mensen. Ze raken gemotiveerd als ze ergens mee kunnen “scoren”. Ik las er gisteren over in het een column in het FD van Robert Gaal:

Verzin ergens een spelletje omheen, en het effect is meer participatie, voldoening en uiteindelijk resultaat. Denk bijvoorbeeld aan de lijst met hoogste scores zoals je die vroeger zag in een arcademachine. Die motiveerde je om nogmaals een euro in de gleuf te werpen en jouw drieletterige afkorting op dat schermpje te krijgen.
Vandaag de dag doen verschillende bedrijven dat nog steeds, bijvoorbeeld eBay. Die motiveert verkopers om hun veilingen goed af te ronden door ze te belonen met een aantal sterren naast hun naam. Meer sterren staan voor een meer betrouwbare koper, en sporen andere verkopers aan om zich te gedragen. Elke keer als je naam wordt genoemd op Hyves laat het ernaast zien hoeveel vrienden je hebt. Je profiel op LinkedIn geeft in procenten aan hoe compleet hij is. Kijk gewoon eens welke goede sites u bezoekt en u zult zien dat ze allemaal wel een spelelement in zich hebben.

Social influence
Ik word altijd een beetje moe van al het social media incrowd geneuzel, maar het is onmiskenbaar dat websites steeds meer sociale elementen gaan inbouwen. Die sociale elementen zijn namelijk de krachtigste drivers voor activer gedrag omdat mensen zich graag afmeten aan anderen.  Het toevoegen van (sociale) elementen kan de effectiviteit van je website enorm verbeteren.
Goed boek
Op dit moment ben ik een erg interessant boek over dit onderwerp aan het lezen: “Designing for the Social Web“, van Joshua Porter. Bekijk één van zijn presentaties op Slideshare om een indruk te krijgen van waar het boek over gaat. Aanrader!

4 thoughts on “Voeg een spelelement toe aan je website design”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *