Strijd om standaarden blijft een vermoeiend iets

Bij de introductie van iedere nieuwe technologie breekt er een strijd los rondom de “standaard”. Dat proces is al gaande sinds de strijd tussen Sony & Philips met hun standaard voor de videorecorder (VHS verus Betamax). Nu gaat er weer dergelijke titanen-strijd losbarsten want volgens de geruchten gaat Apple de aanval inzetten op de Kindle (ebook reader) van Amazon. 
Vermoeiend
Het is natuurlijk wel begrijpelijk dat er altijd zo’n strijd losbarst, want degene met de winnende standaard kan veel geld verdienen. Maar voor de consument is het maar vermoeiend, en bovendien werkt het de acceptatie van de techniek tegen (of het nu een e-reader of videorecorder). Als de strijd nog in volle gang is gaan alleen de echte early adopters tot een aanschaf over, de meerderheid zal nog even wachten totdat uitgekristalliseerd is wat het nu precies gaat worden.  
Maar ook wel weer goed
Aan de andere kant is het ook maar goed ook dat er telkens zo’n strijd geleverd moet worden om de standaard te zetten. Het dwingt bedrijven om enorm innovatief te zijn en te investeren totdat ze het beste product ontwikkelt hebben. Daar is de consument natuurlijk enorm bij gebaat; zonder deze concurrentie zouden we altijd met middelmatigheid opgescheept blijven.
Battles of the past
In het verleden zijn er al heel wat standaard-oorlogen uitgevochten. VHS versus Betamax was volgens mij zo’n beetje de eerste battle, maar daarna volgden er nog velen. CD-Rom versus CD-i, of DvD versus Video-CD of Laserdisk (en nu gaat het alweer om de opvolger van de de DvD: dat wordt of de Blue Ray of de HD Dvd).
Ik had verwacht wel ergens een mooi lijstje te kunnen vinden van alle battles die uitgevochten zijn, maar dat is er blijkbaar niet. Nou ja: de titel is niet voor niet “(… blijf een vermoeiend iets”), dus laten we er maar snel kappen met dit onderwerp en gewoon steeds afwachten wat het gaat worden.

2 thoughts on “Strijd om standaarden blijft een vermoeiend iets”

  1. Een ‘battle’ leidt niet tot het beste product, en dwingt een bedrijf niet tot het meest innovatief te zijn. Denk maar aan v2000.
    En je kunt leuk battlen (dcc vs DAT vs minidisc) maar dan kun je alsnog overvleugeld worden door echte innovatie (mp3).
    Waar het om draait is wie beter kan marketen en wie (beeld) de pornoindustrie en Disney meekrijgt.
    Over de Kindle: Geef mij maar een echt boek!

  2. Hey Joris, bedankt voor reactie. Een battle leidt inderdaad niet *altijd* tot het beste product, maar het helpt wel. Soms zijn ‘zinloze’ battles als minidisc/DAT misschien wel nodig om te te komen tot de echte innovaties (misschien wel door andere bedrijven dan degene die de oorspronkelijke strijd voerden).
    Ben persoonlijk wel benieuwd naar de Kindle. Heb er nog nooit één in mijn handen gehad, dus kan er niet over oordelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *