Slimme verandering online advertising model

De uitgever van kranten als AD, Volkskrant, Het Parool en NRC Handelsblad is bezig het model voor online advertising te veranderen. En dat doet de Persgroep op een slimme manier. Justin Sandee van Persgroep Advertising in Emerce:

“Adverteerders kopen bij ons voor een hele dag een vaste positie op de homepage van een of meerdere nieuwsuitgaven. Met de onderliggende pagina’s werken we anders. Daar koopt een adverteerder complete pagina’s af binnen ons netwerk. Daarvoor krijgen ze, wat we noemen, een 3-Ad. Alledrie de posities voor de prijs van één, met als doel het merkbouwende effect van de grafische reclameuiting te vergroten”

De kracht van herhaling
Ik vind het slimme van dit model vooral dat een adverteerder exclusiviteit gedurende een dag (of dagdeel) af kan kopen. Dat voorkomt de situatie die je nu hebt: je zit een fractie van een seconde een bepaalde banner, dan klik je door en verschijnt er een andere banner. Zo komt de boodschap van de adverteerder nooit “tussen je oren” omdat je simpelweg te weinig tijd hebt gehad om de boodschap door te laten dringen. Wanneer een uiting “vast” op de pagina (of meerdere pagina’s) staat kun je de boodschap herhalen waardoor je als adverteerder meer (merk)effect kunt bereiken.
Sowieso heb ik nooit begrepen waarom websites hun advertentieruimte niet “per sessie” gaan verkopen. Wanneer ik als bezoeker op een site binnen kom zie ik een advertentie op de homepage, en waar ik ook naar toe klik (binnen dezelfde site), op iedere pagina krijg ik dezelfde banner te zien gedurende mijn bezoeksessie. Veel site hebben zoveel onverkochte advertentieruimte dat ze dat gemakkelijk kunnen doen. Dan wordt online ineens weer een stuk interessanter voor branding-doeleinden.

The medium is the message
Naast de kracht van herhaling is een bijkomend voordeel dat de A-merk adverteerders zich op deze manier echt gaan onderscheiden van de rest. Het afkopen van een homepage is niet voor iedere adverteerder weggelegd. Je moet er immers een substantieel budget voor hebben. Door dit gegeven gaat het principe “the medium is the message” eindelijk ook voor online werken zoals dat al veel langer geldt voor TV. Wanneer je met je merk op TV adverteert wordt je door de consument bijna als vanzelf als A-merk gezien. Wanneer je de budgetten hebt om op TV te adverteren ben je geen pruts-bedrijfje en zal het met de kwaliteit van je product of dienstverlening ook wel goed zitten, zo is de (onbewuste) redenering van de consument. Datzelfde effect ga je ook bereiken met het afkopen van homepages etc. De waarde voor de adverteerder zal hier door stijgen.

Effectiever? Of juist nog meer intrusive?
Ik denk dat deze manier van online reclame maken voor de adverteerder meer effect zal hebben. Maar hoe zit het met de bezoeker? Hoe gaat die het ervaren? Maakt het voor hem niet uit omdat er toch altijd banners staan? En dat het dus niet uitmaakt of het dezelfde banner of steeds een andere? Of wordt het (nog) irritanter?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *