iTunes model als redder voor contentsites?

Consumenten zijn niet gewend en misschien zelfs wel niet eens bereid om te betalen voor online content. Onder leiding van mediatycoon Rupert Murdoch laait de discussie over het businessmodel van nieuws- en andere contentsites weer hoog op. Waarom betalen we eigenlijk niet voor content? En waarom lukt het Apple wel met hun iTunes systeem? Zou het iTunes model niet toe te passen zijn op contentsites?
Waarom betalen we niet voor online content?
Websites die content produceren hebben het moeilijk. Er wordt vrijwel nergens echt serieus geld verdient met sites die content publiceren; de inkomsten uit reclame (banners) zijn in het beste geval kostendekkend. Er wordt dan ook hard nagedacht over het ideale businessmodel voor dit soort sites. Volgens mij is het probleem tweeledig:

 • De motivatie om te betalen is laag: niet alleen omdat mensen sowieso niet graag ergens voor betalen, ook omdat er een overvloed aan soort gelijk gratis informatie is. Pas als informatie niet zomaar overal gratis beschikbaar is zal de motivatie om er voor te betalen stijgen.
 • Het gebruiksgemak om te betalen is laag: zelfs als je best bereid bent om ergens voor te betalen is het nog niet makkelijk om dat ook daadwerkelijk te doen. Je hebt geen zin om voor een transactie van 2 euro aan de slag te moeten met iDeal of je creditcard. Een gemakkelijk systeem voor micropayments ontbreekt.

Voor Apple is iTunes een ideaal systeem. Het is een cashcow van heb ik jouw daar. Opmerkelijk is dat iTunes niet beide punten hier boven oplost: muziek is immers nog steeds op veel plekken gratis beschikbaar (waardoor de motivatie om te betalen eigenlijk laag blijft). Het gebruiksgemak is echter wel groot. Als je eenmaal een account hebt aangemaakt (gekoppeld aan je creditcard) kun je met één klik (micro)betalingen doen. Is (anders dan vaak gedacht) gebruiksgemak nog belangrijker dan motivatie om te betalen?
iTunes model voor contentsites
Als iTunes werkt voor muziek (en apps) is het op z’n minst het proberen waard om dat model ook toe te passen op contentsites toch? Dat is precies wat een slimme Amerikaanse uitgever nu dan ook probeert:

San Francisco based McSweeney’s, publisher of magazines, fiction and essays, has released an interesting iPhone app. It’s interesting not for its interface or contents, which are both of fine quality by the way, but for introducing what might be the first subscription model for digital magazines. You buy the app for 4,99 euro. The purchase includes the first six months subscription fee. For that you receive new stories on a weekly basis. An understandable, doable and simple solution.

In dit geval gaat het dus wel om het iTunes systeem toegepast op abonnementen, niet op losse artikelen. Niet voor iedere site met interessante content zul je meteen een abonnement af willen sluiten, dus het lost het probleem van echte micropayments (betalen per artikel) nog niet helemaal op. Maar misschien is het ook wel beter om dit alleen in abonnementsvorm te verkopen omdat je er dan minder bewust van bent dat je betaalt voor online content.
Gaat het iTunes model de redder worden voor contentsites?

3 thoughts on “iTunes model als redder voor contentsites?”

 1. Christ,
  De drempel voor micropayments is inderdaad te hoog vanwege het gebruikers(on)gemak. Zelf vind ik dat paypal zich beter zou kunnen profileren als dienstverlener voor micropayments. Wellicht een koppeling aan openID of iets dergelijks, zodat iemand met een simpele druk op de knop een (micro)betaling kan doen.
  Betreffende gratis vs. betaalde content; dat is marktwerking. Content die zijn geld niet waard is, zal bij een grootschalige adoptie van dit itunes-model inderdaad gratis blijven. Dat is een stukje toegevoegde waarde dat je als content producer zult moeten leveren.

 2. @John: goeie suggestie dat Paypal in het gat zou moeten springen. In Europa zijn ze volgens mij nog niet heel groot, maar in Amerika een veel gebruikte vorm van betalen. Zeker wanneer er inderdaad een koppeling gemaakt kan worden via OpenID hebben zij een ijzersterke uitgangspositie…
  @ArnoudD: bedankt voor de link naar de presentatie!! Ik had ’em nog niet gezien. Dat is maar goed ook, want dan had ik deze post niet meer geschreven. Freek Bijl heeft het prefect uitgewerkt en legt de mogelijkheden in zijn presentatie veel beter uit dan ik ooit in tekst zou kunnen doen. @All: bekijk die presentatie!!
  http://www.bijlbrand.nl/2009/11/06/uitgeven-2-0-what-would-apple-do/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *