Het gevaar van Lorem Ipsum

Lorem Ipsum is niks betekende tekst die ontwerpers gebruiken om te laten zien hoe pagina’s eruit zien wanneer ze zijn gevuld met tekst. Het gevaar van Lorum Ipsum bij webdesign is dat het tekst reduceert tot een grafisch element, terwijl de tekst juist één van de belangrijkste dingen is waarvoor je bezoeker naar de site komt.
Wireframes

Het proces van het maken van een nieuwe website start vaak bij het designen van wireframes: schematische weergaves van webpagina’s. Bij het maken van de wireframes wordt er vaak weining aandacht besteed aan de content. Het gaat vooral over menustructuren en welke elementen waar op de pagina moeten komen te staan.
Tekstvlakken gevuld met Lorem Ipsum
Vanwege het feit dat er zo weinig aandacht wordt besteed aan de content worden de wireframes meestal gevuld met Lorum Ipsum. Dat is Latijnse tekst die niks betekent maar wordt gebruikt om te kijken hoe de layout eruit ziet wanneer deze gevuld is met tekst.
Waarom is Lorem Ipsum gevaarlijk?
Wat is nu precies het gevaar van Lorem Ipsum? Ik citeer hiervoor een stukje uit blogpost van 37signals:

Lorem ipsum changes the way copy is viewed. It reduces text-based content to a visual design element — a shape of text — instead of what it should be: valuable information someone is going to have to enter and/or read (…). Dummy text is a veil between you and reality.

Content is geen visueel element. Het is het belangrijkste waarvoor je bezoeker naar de site komt (informatie), en daarnaast is tekst een krachtig middel om je  bezoekers in de juiste richting te sturen (Zie mijn eerdere post “De kracht van “microcopy” bij het sturen van bezoekers” en dan specifiek het fragment: “copywriting is interface design”).
Alles is beter dan Lorem Ipsum…
Wil je echt een goede website (laten) maken, gebruik dan zoveel mogelijk echte woorden in het designproces.
Dit voorkomt dat je content reduceert tot een visueel element en dwingt je te kijken naar de site zoals echte bezoekers dat straks ook doen.
De tekst hoeft nog niet 100% in orde te zijn, zolang het maar zoveel mogelijk lijkt op wat het straks moet gaan worden. Alles is beter dan Lorem Ipsum…

15 thoughts on “Het gevaar van Lorem Ipsum”

 1. Zolang het alleen maar om een grafische indruk, om een globale indeling en vormgeving gaat, denk ik dat “Lorem ipsum” prima te gebruiken is. Natuurlijk is tekst niet alleen een visueel element, maar het draagt wel altijd bij aan de visuele indruk van het totaal. Met vultekst leidt de inhoud niet af en in dit stadium wil je discussies daarover vaak vermijden.
  Zodra je de richting uitgaat van een meer realistisch voorbeeld is het wel beter om met met “echte tekst” te werken. Je zult namelijk direct merken dat dat nieuwe uitdagingen oplevert door de omvang van tekstblokken en verwijzingen.

 2. Ik zie nu pas (het plaatje laadde heel langzaam) dat “Lorem ipsum” in alle onderdelen is gebruikt. Dat lijkt mij nooit de bedoeling van vultekst. Je moet wel al in een vroeg stadium een indruk geven van de navigatie-onderdelen. Dus in dat opzicht: direct mee eens!

 3. Hoi Eric,
  Bedankt voor je reactie! Je schrijft:
  “zolang het alleen maar om een grafische indruk, om een globale indeling en vormgeving gaat, denk ik dat “Lorem ipsum” prima te gebruiken is”.
  Daar heb je gelijk in. Alleen: zou het niet veel beter zijn om te beginnen met de inhoud (de boodschap die je over wil brengen). Anders loopt je denk ik het gevaar om vooral “iets moois’ te maken, in plaats van iets effectiefs.
  Zelfs wanneer je voor de navigatie-onderdelen wel echte tekst gebruikt pleit ik er voor om het gebruik van Lorum Ipsum zoveel mogelijk te vermijden. Wat is de beroemde uitdrukking ook weer, “form follows function”? In dit verband zou ik willen stellen: “Design follows content”.
  Kun je je daar in vinden?

 4. Het probleem zit ‘m denk ik niet in het gebruik van Lorem ipsum, maar in de manier van website ontwerpen en bij de webdesigner. Tekst is een belangrijk element van websites en afgezien van de inhoud, moet het ook goed leesbaar zijn en op de juiste plaats staan. Tot zover niks aan de hand. Maar door de manier van ontwerpen (wireframes) ontstaat het gevaar dat tekst(blokken) één van de vele blokjes op een webpagina waarmee geschoven kan worden. Of zoals je schrijft: een grafisch element. Het maakt dus niet uit of er Lorem ipsum staat of echte tekst.
  Het gevaar van Lorem ipsum zou kunnen zijn dat, omdat het niets betekent, de ontwerper van een website de tekst ondergeschikt maakt aan het algele ontwerp. Maar dan nog is de oplossing niet het plaatsen van begrijpelijke tekst, maar het veranderen van de ontwerper zelf. Die moet zich er bewust van zijn dat een site meer is dan een reeks grafische elementen. Dat een site informatie wil overbrengen en dit meestal doet door tekst.

 5. Dag Christ,
  Vormgeving, functionaliteit en tekst maken samen de boodschap. Van die drie telt de inhoud altijd het zwaarst.
  Maar niemand wil nog een site maken zoals in de “old days” van internet, met droge tekst en navigatie als hoofdmoot, omdat je dan de gebruiker een verkeerd signaal geeft. (Uitzonderingen daargelaten). Dus vormgeving telt wel degelijk.
  Afhankelijk van de boodschap vind ik ook niet dat je het ene boven het andere kunt verheffen. Sommige sites zijn bewust “alleen maar” design.
  Het niet gebruiken van “Lorem ipsum” als vultekst voorkomt niet noodzakelijk dat vormgevers de overhand krijgen, lijkt mij. Gebruik het niet, of gebruik het bewust om nog enige mate van abstractie in je eerste presentaties te houden. Maar als je het gebruikt dan zeker niet in de navigatie-onderdelen.

 6. Helemaal eens, Christ! Daarnaast vind ik een heel groot nadeel van loren ipsum teksten, dat er bij het wireframen te weinig aandacht is voor de benodigde ruimte van bepaalde content. Te vaak heb ik gezien dat om die reden bijvoorbeeld menu’s te smal worden gemaakt, omdat de gemiddelde lengte van de daadwerkelijke menu items breder is dan de fake content. Vervolgens vallen de menu items over twee regels en zijn ze niet meer goed scanbaar en moeten de contentredacteuren kortere termen kiezen die de lading net weer niet helemaal dekken. (Even daar gelaten dat het altijd goed is om voor zo kort en duidelijk mogelijk te kiezen en dat ook contentredacteuren daar vaak niet genoeg moeite voor doen)

 7. @Eric: “Vormgeving, functionaliteit en tekst maken samen de boodschap” is een mooi statement (die onthoud ik :-). Je geeft aan dat je het een niet boven het andere kunt verheffen omdat sommige sites bewust alleen maar design zijn. Daarin heb je gelijk. Maar de sites waar ik me met dit blog op focus zijn sites die een (commercieel) doel hebben. En die zijn dus nooit alleen maar mooi (waardoor design automatisch naar beneden zakt in de hierarchie).
  @Charlotte: bedankt voor je aanvulling! Leuk dat je hier reageert!Wat je beschrijft is inderdaad erg knullig en komt helaas maar al te vaak voor. Ik denk dat gebruik maken van echte tekst bij de navigatie wel een minimum vereiste is (wat Eric hierboven ook al aangeeft).
  Maar wat mij betreft zou het nog wel een stap verder mogen gaan. Ik denk dat “micro-copy” steeds belangrijker wordt, de ultra-korte teksjes die bezoekers motiveren en de juiste kant op sturen (check: http://bit.ly/dkxcsj). Micro-copy is een hele moeilijk vorm van content. Je moet heel kort & krachtig een vaak tamelijk complexe boodschap overbrengen. Als je daar twee woorden meer of minder kan gebruiken (vanwege de ruimte) maakt dat een groot verschil.
  Het is zonde wanneer de kwaliteit van die microcopy te leiden heeft door keuzes die in het designproces gemaakt zijn aan de hand van Lorem Ipsum tekst.

 8. Het is zoals Eric zegt inderdaad niet de bedoeling dat je patronen kunt herkennen in de Lorem Ipsum, maar dat het randomized tekst is.
  Ik ben persoonlijk voor het gebruik van Lorem Ipsum boven echte tekst, simpelweg doordat ervaring ons (Yummygum) heeft geleerd dat wanneer je echte tekst gebruikt in ontwerpen (gewoon correct Nederlands, met de juiste boodschap), dat klanten hier teveel aandacht aan schenken en vaak iets negatiefs over deze tekst zeggen. Dit leidt juist weer af van het ontwerp, wat natuurlijk niet de bedoeling is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *