Een blog als een magneet

Een paar dagen geleden las ik een aardige blogpost van Erwin Blom. De strekking van zijn verhaal is: “een weblog werkt als een magneet. Stop er veel in en er komt nog veel meer uit“. Hieronder een post over de noodzaak van doorzettingsvermogen en het opgang brengen van interactie.
Waar doe je het voor?
Veel mensen vragen zich af waar je het toch allemaal voor doet, dat bloggen. Het kost veel tijd, en het levert niks op.  Dat klopt qua “harde valuata”, maar je creeert waarde op een andere manier. Ik citeer Erwin Blom:

Bloggen werd voor mij belangrijk omdat het delen van kennis tot het binnenhalen van kennis en inzichten bleek te leiden. Juist de reacties en aanvullingen op verhalen maken voor mij bloggen de moeite waard. Mensen wijzen de schrijver op andere initiatieven, ontwikkelingen, artikelen. Dat is goud waard. Door kennis te delen word ik zelf wijzer.

Je hebt alleen wel wat doorzettingsvermogen nodig om te ervaren wat hier boven wordt beschreven. …
De Dip
Seth Godin beschrijft de noodzaak van doorzettingsvermogen in zijn boekje “the dip“. Bovenstaand plaatje laat zien dat veel mensen met enthousiame aan een project (zoals een blog) beginnen en daar veel voldoending uithalen. Die resultaten zakken na een tijdje weg, een fase die door Seth Godin wordt benoemd als “De dip”. De meeste mensen haken in deze fase af.

Logisch dat ze afhaken, want De Dip is niet leuk. Het is hard werken zonder dat het resultaat oplevert.  Na verloop van tijd gooien veel mensen daarom het bijltje er bij neer. Maar dan… de mensen die door De Dip heenkomen worden weer toegelachen door de wereld. Dan levert al het harde werk eindelijk z’n vruchten af.
Probleem is echter dat de grote meerderheid ergens in het midden van  De Dip stopt…
De Dip en bloggen
Ook bloggen kent zijn Dip-Cylus. Voordat mensen gaan reageren op je blog, of interessante links gaan mailen heb je namelijk wel wat bereik nodig. En dat betekent dat je een paar maanden in je eentje hard moet werken (schrijven, schrijven, schrijven) zonder dat je weet of het ergens toe leidt. Er zijn maar weinig mensen die genoeg motivatie hebben om dat vol te houden. Vandaar dat het gros van de mensen voortijdig afhaakt en bloggen afdoet als een min of meer nutteloos tijdverdrijf.

Interactie op gang brengen
E
én van de leukste dingen aan een weblog is de interactie met lezers. Die interactie vindt plaats via reacties onder de berichten, soms via de mail en steeds meer via Twitter. Interactie ontstaat niet altijd vanzelf. Je moet het een beetje sturen. Jim Stolze maakte een goede presentatie over leiderschap in online communities. In die presentatie zitten 6 lessen verwerkt over hoe je mensen online in beweging brengt:

 1. Begin klein (liever 3 bekenden dan 300000 onbekenden)
 2. Leid door het goede voorbeeld te geven, maak dit gemakkelijk op te volgen
 3. Omarm je volgers, beschouw ze als gelijken, het gaat om hen
 4. Laat anderen leiden/uitnodigen (de eerste volger zijn is een onderschatte vorm van leiderschap)
 5. Durf te vragen
 6. Zorg voor sociale hygiëne (mensen moeten zich veilig voelen)

Hoewel deze lessen vooral bedoeld zijn voor echte online communities zijn ze ook op een eenmans blog van toepassing. Met name de eerste drie punten zijn erg waar.
First followers zijn helden
En, zoals Stolze op zijn blog schrijft, het gaat vooral om de “first followers”. Dit zijn de mensen die je verhaal verspreiden. Je moet deze groep daarom echt koesteren. Daarom: iedereen die wel eens heeft gereageerd heeft op dit blog, of naar de site heeft verwezen vanaf Twitter of een andere plek: bedankt! 🙂

4 thoughts on “Een blog als een magneet”

 1. Hoi Christ,
  Vergeet niet “inhoud”.
  De kwaliteit van jouw blogs blijft mij naar jou toe trekken. De passie en respect voor het vakgebied straalt van al jouw artikelen af.
  Deze inhoud zal je uiteindelijk een grote aanhang brengen, voorspel ik.
  En mocht ik daar aan hebben bijgedragen, dan heb ik dat met plezier gedaan.

 2. Wat wilde ik ook al weer zeggen? Oh ja, wat Arjan zei… 🙂
  Goed gezegd.
  De stukken van Christ zijn altijd interessant, zelfs als ik er niet direct een toepassing voor weet te bedenken voor onze site. En ze lezen nog lekker weg ook!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *