De schokkende kracht van autoriteit

Eerder schreef ik “online marketing is verleiding“, maar dat is niet de hele waarheid. Online marketing heeft ook alles te maken met autoriteit. Verleiding is lekker om onder de aandacht te komen bij mensen en ze richting je product of dienst te trekken. Maar om echt iets van ze gedaan te krijgen heb je autoriteit nodig. De kracht van autoriteit is schokkender dan je denkt. Letterlijk :-).
Experiment over de schokkende kracht van autoriteit
Even een voorbeeldje van een experiment wat de ‘schokkende kracht’ van autoriteit aantoonde. De Universiteit van Yale deed onderzoek naar het geheugen van mensen. Daarvoor hadden random een aantal proefpersonen geworven. De helft van de proefpersonen was echter een acteur (iets wat de echte proefpersonen uiteraard niet wisten). Aan de deelnmers werd vertelt dat het onderzoek is bedoeld van de gevolgen van straf bij het leren van gedrag te testen. Alle echte proefpersonen kregen de rol van “leraar”, de acteurs waren de “leerling”. De leraar en leerling werden in twee kamers naast elkaar gezet en stonden via een microfoon en luidspreker met elkaar in verbinding.
Toedienen van electrische schokken
Vervolgens begon de test. Bij een fout antwoord kreeg de leraar de opdracht om een electrische schok van 15 volt toe te dingen aan de leerling. Bij iedere volgende fout werd het voltage met 15 volt verhoogd. Bij 135 volt begint het geschreeuw van pijn op de opnames… Ook bonst de acteur op de muur die hem van de leraar scheidt. Het bleek dat de meenste proefpersonen op bepaalde punten (bij hoge voltages) wel twijfel kregen over wat ze aan het doen waren. Maar… wanneer de experimentleider (een professor in een witte jas) zei “Het experiment vereist dat u verdergaat. Gelieve verder te gaan” ging het gros van de deelnemers gewoon door.
Bij de eerste reeks experimenten gaf 65 procent van deelnemers de maximumschok van 450 volt….  Geen enkele deelnemer hield op vóór het 300 voltniveau…
Wat eigenlijk werd getest: de kracht van autoriteit
Gelukkig was het experiment minder sadistisch van aard dan je zou denken. Er werden geen echte schokken uitgedeeld. Er werd immers gewerkt met acteurs, en het geschreeuw kwam gewoon van een bandje. En het ging helemaal niet over het testen van geheugen of de gevolgen van straf bij het leren van gedrag. Wat er echt getest werd was hoe ver mensen zouden gaan. En dat was dus ver… Maar wat leidde er toe dat hele normale mensen over gingen tot dit rare gedrag? De deelnemers die de schokken hadden uitgedeeld gaven achteraf aan dat ze door de opstelling (experiment, universiteit, professor in witte jas) dachten dat het wel goed zou zitten. Ze geloofden dus in de ‘autoriteit’ van de setting.
Autoriteit werkt ook online
Het voorbeeld geeft aan hoe krachtig een autoriteitspositie kan zijn. Je kunt autoriteit natuurlijk ook op een normale manier gebruiken. Mensen hebben respect voor andere mensen met expertise & een bewezen trackrecord, net zoals ze respect hebben voor een professor in een witte jas. Autoriteit zorgt er voor dat mensen je meer serieus nemen. Als je die autoriteit kunt uitstralen op je website zullen mensen jou (of je bedrijf) eerder vertrouwen en sneller zaken met je willen doen. En autoriteit zorgt er niet alleen voor meer vertrouwen, maar zorgt er ook voor dat je beter kan scoren bij zoekmachines.
De kracht van autoriteit bij zoekmachines
Het succes van Google is voor een groot deel te danken aan het feit dat ze bij het begin al inzagen dat bepaalde website’s of pagina’s belangrijker zijn dan anderen. Google erkent dus dat er een verschil is in autoriteit:

  • We believed we could build a better search. We had a simple idea, that not all pages are created equal. Some are more
    important.
     Sergey Brin, Co-Founder, Google
  • It’s quite complicated and sounds circular, but we’ve worked out a way of calculating a website’s importance. Larry Page, Co-Founder, Google

Goed scoren bij zoekmachines dankzij autoriteit
Google bepaalt de autoriteitswaarde van een pagina door te kijken hoeveel andere websites daar naar toe linken. Iedere link naar een pagina is een stem voor die pagina. Hoe meer links, hoe hoger de autoriteitswaarde. En… hoe meer autoriteit, hoe makkelijker het is om goed te scoren bij Google op voor jou belangrijke zoekwoorden. Niet geheel onbelangrijk in een wereld waarin de meerderheid van de consumenten zoekmachines gebruikt wanneer ze op zoek gaan naar nieuwe producten of diensten…
Het opbouwen van autoriteit is dus een must als je wil scoren met je online marketing!

One thought on “De schokkende kracht van autoriteit”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *