De revolutie is begonnen

De iPadhype is all over the place… Daar kun je weinig zinnigs aan toevoegen, dus ik was van plan om er niet over te schrijven. Totdat ik een blogpost tegenkwam met daarbij dit plaatje:

Wat je in het plaatje ziet is een heel interessant patroon: zoals de camera in je mobieltje voor veel mensen de compactcamera heeft vervangen (en daarvoor de spiegelreflex camera), gaat de iPad de laptop vervangen (zoals de laptop nu al de desktop grotendeels vervangen heeft).

One day, pretty soon, you’ll realize that you haven’t used your laptop in days. That you tend to grab your iPad first whenever you need to visit a website or answer email. That your laptop never leaves your desk anymore.

Zelf zit ik pas bij stap twee. Mijn spiegelreflex camera gebruik ik nog zelden omdat die vervangen is door mijn veel compactere (en makkelijkere) Canon IXUS. En mijn desktop PC heb ik al in geen weken meer aangeraakt (ik doe alles op mijn laptop). De volgende stap is dus van compact camera naar mobiele telefoon en van laptop naar iPad.
Het zal nog wel even duren, maar ik vind het niet onwaarschijnlijk dat het patroon inderdaad zo zal gaan lopen.
Exit laptop… enter iPad. De revolutie is begonnen.

11 thoughts on “De revolutie is begonnen”

 1. Ik ben het hier toch niet helemaal mee eens.
  Ik denk dat je de laptop als “gelijkwaardig aan” een desktop computer moet zien en niet als een “mindere versie” van een desktop. Ik denk dat dit meer in de buurt komt als je de laptop vervangt door een netbook. Zo’n pygmeeën-laptop waar je niet normaal op kunt typen. Dat is een computer met een handicap (alles té klein) die het af gaat leggen tegen dit soort nieuwe computers met een handicap (geen toetsenbord bijvoorbeeld). Ik zie mensen namelijk ook op een iPad niet even een hele scriptie typen. Dan grijp je toch echt wel naar een normaal toetsenbord denk ik. Maar voor het surfen en een beetje muziekluisteren kan een iPad een netbook goed vervangen (mits ze ooit eens flash gaan ondersteunen).

 2. Dat is geen goed teken voor de iPad in mijn geval. Ik gebruik mijn camera in mijn telefoon echt alleen als het anders kan. De kwaliteit is niet goed en met een beetje moeilijke omstandigheden qua licht of beweging kunnen de meeste cameratelefoons al helemaal niet omgaan.
  De iPad is dus voor mensen die iets snel willen doen, maar waar de kwaliteit niet goed van hoeft te zijn? Dat is volgens niet helemaal het beeld dat ze naar buiten willen brengen.
  Overigens sluit ik me bij Matthijs aan dat een desktop niet superieur is aan een laptop zoals een DSLR superieur is aan een Point & Shoot camera.

 3. w00t!!! Eerste reactie van Matthijs-himself! :-).
  Je hebt wel een beetje gelijk als je zegt dat niemand een hele scriptie gaat typen op zijn of haar iPad. Dan werk je toch veel fijner op een laptop of desktop PC. Maar het is ook niet de bedoeling dat je de iPad gebruikt voor dit soort “werk-activiteiten”. Wat je zelf al zegt: de iPad is bij uitstek geschikt voor een beetje rondsurfen, blogs lezen, NU.nl checken, Twitteren, Youtube kijken etc. (samengevat onder de noemer entertainment).
  En als je gaat kijken wat 90% van de mensen ‘s avonds doet op internet, dan valt het toch in de categorie entertainment (lees: for the masses the iPad will do perfectly)

 4. @Jeroen: het ligt een beetje aan de situatie. Een spiegelreflex maakt ook betere foto’s dan een compactcamera, maar voor de meeste mensen is de kwaliteit van een compactcamera voldoende. De stap van compact naar mobiel is een nog verdere degradatie in kwaliteit, maar voor veel mensen is dat geen probleem; ze maken snel wat snapshots om een herinnering vast te leggen, niet om fotografische hoogstandjes te maken.
  Aan de andere kant zullen er natuurlijk altijd mensen zijn die zweren bij topkwaliteit, en dus nooit foto’s gaan maken op hun mobieltje (tot die groep horen jij en ik waarschijnlijk ook)
  Hetzelfde principe geldt voor de iPad: voor veel mensen is redelijk goed gewoon meer dan goed genoeg.
  Ps: ook de eerste reactie van Minster van Eck volgens mij? 🙂 Goed bezig jongens.

 5. Zelf maak ik foto’s met mijn mobiel en dit heeft al geleid tot een aantal leuke fotoboekjes,. met soms zeer mooie foto’s. Wat moet je met zo’n professioneel toestel als je geen gevoel hebt voor plaatjes (compositie)?
  De laatste jaren lijkt iedereen wel een professioneel fotograaf, moet je eens kijken wat mensen om hun nek hebben hangen?! het is dan wel geen gouden ketting maar wel ‘bling, bling’. Ja, je moet je geld toch ergens aan uit geven.. (nee jeroen jou bedoel ik niet en voor Gertjan meen ik het echt haha).
  De revolutie begint bij een heel kleine groep; veel mensen, heel veel, zullen de producten kopen en blijven kopen waar nu een x door staat. Ik zal ook geen ipad kopen,.. Jesus ik ben net toe aan mijn eerste nieuwe laptop!
  Het mooie is wel dat Apple als het ware de revolutie ‘stimuleert’en zij zullen in deze – voor de komende jaren – relatief beperkte markt, optimaal profiteren. Die merk lading,.. wie kan daar tegen op?
  We moeten niet vergeten dat er nog heel veel ‘not so cool’ mensen zijn,.. maar goed je zegt ook ‘het begin van de revolutie’. Ik ben bang dat ik niet aan deze revolutie bij zal bij dragen. Nee, ik koop natuurlijk pas de ipad (of een andere tablet) als iedereen al weer bezig is met de nieuwe revolutie :-).
  Waar ik direct aan moest denken is dat Apple wel het volume van een relatief nieuwe keyword-markt vergroot. Ik bedoel het woord ‘tablet’, ook in combinatie met andere woorden als merken maar ook combinatie met woorden als ‘notebook’ en ‘laptop’ (ja, dat gebeurt nu al). Of b.v. een keyword als ‘tablet touchscreen pc’, zag ik al voorbijkomen. In Google insights zie je ook dat tablet gerelateerde woorden in populariteit stijgen. Ook al in Nederland. De domeinkapers zullen het wel druk krijgen.
  Ik heb zelfs van google insights wat op een rijtje gezet: http://www.robertdreher.nl/seo/keywords/tabletanewkeywordmarket/. Ga ik ook twitteren omdat ik ook aan op zeer kleine schaal aan het ontdekken ben 🙂

 6. @Gert Jan, @Robert: bedankt voor jullie reacties hier.
  @Gert Jan: Matthijs is oud-collega en de legendarische 😉 Twitteraar @matthijskoster. En (ook voor Robert), voor de goede orde: Jeroen van Eck is niet Jeroen “Searchresult van Eck, maar de Jeroen van Eck die e-difference werkt.
  Zo, is dat ook weer even helder :-).
  @Robert natuurlijk zullen er nog massa’s mensen compact camera’s en laptops blijven komen. Die zullen waarschijnlijk ook nooit weggaan. Maar waar het omgaat is dat nieuwe apparaten ook een nieuwe manier van gebruiken stimuleren. Dus je moet een iPad eigenlijk niet vergelijken met een laptop, ook al zijn de basis functionaliteiten ongeveer hetzelfde. Zo ook met de vergelijking compact camera / mobiel: je kunt er allebei foto’s mee maken, maar het doel waarom je dat doet is niet hezelfde.
  Ennu… wat ben en blijf je toch een onzettende keyword nerd :-). Hahahaha

 7. @Jeroen van Eck uit de reacties: Mijn exuses.
  @Christ: Dank je wel voor je aannvulling. Ik begrijp nu toch beter wat je bedoelt. Okey, ik heb een professionele camera én een mobielcamera nodig. En ook een desktop, een latop én een tablet. Nee, grapje (alhoewel het wel zeker mogelijk is), ik volg je en kan me er ook in vinden.

 8. Hoi Christ, sorry ben ik weer. Ik heb er toch nog even over na zitten denken..
  Wat je zei over functie. De functie, een nieuwe manier van gebruiken. Als je kijkt naar de reden waarom mensen een laptop kopen dan is de ipad in een groot deel van de gevallen de juiste keuze en zo ontstaat er een nieuw segment (kan ik dat zo zeggen?).
  Ik heb wel sterk het idee dat de functie in belangrijke mate emotionele/psychologische is als het om de ipad gaat. Met het design, de technologie, functionaliteiten en het merk (en de prijs?)geef je vorm aan een bepaalde identiteit en krijg je (hopelijk) het gewenste imago.
  In de toekomst wordt de tablet meer een ‘commodity’ en zal en zal een tablet van bv compaq (:-) geen noemenswaardige uitwerking meer hebben naar je omgeving.
  Ik denk dat Apple (op dit moment) enorm sterk is in het vervullen van deze emotionele functie voor veel mensen.
  Maar goed dit doet niets af aan jou onderwerp. Omdat ik door jou post hierover ben ga nadenken, geef ik hier nogmaals een reactie.
  Mogelijk kan je beter door de desktop een kruis zetten,. schiet me nu te binnen.
  Nog even over die functie. Je weet dat ik naast af en toe te verdrinken in keywords ook al jaren geloof in ebooks.
  Nu zie je steeds meer dat ebook-readers op de markt komen (is een ipad ook ideaal als ebook-reader?).
  Nu zullen mensen altijd een boek blijven kopen omdat het een mooi bezit is en ook een functie heeft bij de ‘aankleding’ van je huis.
  Toch kunnen mensen in veel gevallen er voor gaan kiezen om bepaalde (informatieve) boeken als ebook te kopen omdat het goedkoper is of omdat het makkelijk is om mee te nemen (b.v. op vakantie).
  Zo ontstaan door het product ook een nieuwe functie/doel.
  Past dit ook in de denkwijze van jou artikel?

 9. Hi Christ,
  Ik kwam via via weer op je weblog terecht. Erg leuk om te lezen dat je actief in de wereld bent.
  Wat betreft deze discussie, kan ik mij aansluiten bij Matthijs. Ik denk dat een dergelijk apparaat voor diverse doeleinden zeer geschikt is, andere minder. Zo zou voor educatieve-, entertaining-, reis- en presentatiedoeleinden een iPad sterker uit de bus komen dan een laptop. Voor intensiever gebruik, zoals het schrijven van een scriptie, het gebruik van grafische programma’s e.d. is een desktop weer de aangewezen hardware.

 10. @robert: bij Apple zijn ze inderdaad meesters in het emotioneel laden van hun producten (merkidee: met appleproducten zijn supergemakkelijk te gebruiken; zijn mooi ontworpen je wordt er hip en creatief van).
  Verder onstaat er door iPad ook een nieuwe markt voor ebooks, maar natuurlijk ook voor Apps. Een belangrijke cashcow voor Apple omdat je de boeken en apps alleen via het platform van Apple kunt aanbieden (en daar vangen ze 30% van de omzet van).
  @Jerome: leuk om je hier weer tegen te komen! Je conclusie is juist: het nut van het apparaat wordt bepaald door de manier waarop/waarvoor je het gebruikt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *