Brand utilities: mooie online marketingvisie voor grote merken

Aan ronkende visionaire verhalen over online marketing geen gebrek. Maar wanneer de gemiddelde marketeer na een dagje eDay of Picnic weer naar huis terugkeert blijkt het toch verdomd moeilijk om die visionaire verhalen om te zetten in concrete actie. Daarom vind ik de visie van Jeroen de Bakker over “brand utilities” zo mooi, met die visie wordt het allemaal net een slagje concreter wat grote merken nu online zouden moeten doen.
De bottomline van brand utility: minder emotie & lifestyle, meer functionele activiteiten (dienstverlening) waar mensen echt wat aan hebben. De Bakker schreef samen met Ingmar de Lange een uitgebreid en goed onderbouwd artikel over brand utilities voor Adformatie:

Een brand utility is smal gezegd een stukje gereedschap dat een merk aanbiedt om zichzelf te promoten, meestal in de vorm van een dienst. Een brand utility onderbouwt de belofte van een merk op een instrumentele wijze. Uitgangspunt is dus functionaliteit: hoe kun je iets makkelijker maken voor de klant?  (…) Zet succesvolle brand-utilities op een rij en een aantal dingen vallen op. De centrale les: merken gaan faciliteren. Het gaat niet meer om een abstracte emotionele belofte. De scherprechter is de instrumentele bruikbaarheid.

 Het hele artikel van Jeroen de Bakker & Ingmar de Lange staat ook online. Ik zeg: lezen! Van begin tot eind. Print het desnoods uit, als je het maar leest. Daar heb je echt wat aan, I promise. Gogogo!

3 thoughts on “Brand utilities: mooie online marketingvisie voor grote merken”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *