Apple's App Store: Google gelooft er niet in

Google gelooft niet in mobiele downloadwinkels zoals Apple’s App Store. Opmerkelijk, want Apple maakte onlangs bekend dat ze de grens van 1,5 miljard(!) app downloads zijn gepasseerd… Hoezo is dit geen succes zou je zeggen? Maar ja, als Google een uitspraak doet over hun strategische koers is het altijd interessant om toch even goed te kijken of ze niet ergens een punt hebben. Apple houdt vast aan het één platform model (alleen Apps voor de iPhone), terwijl Google denkt dat mobiele applicaties straks via platform/toestel onafhankelijke browsers gaan draaien.

Altijd interessant wanneer twee giganten het qua strategie niet met elkaar eens zijn. Vooral wanneer het twee uitermate succesvolle bedrijven als Google & Apple zijn.
Google gelooft niet in mobiele downloadwinkels zoals Apple’s App Store. Opmerkelijk, want Apple maakte onlangs bekend dat ze de grens van 1,5 miljard(!) app downloads zijn gepasseerd… Hoezo is dit geen succes zou je zeggen? Maar ja, als Google een uitspraak doet over hun strategische koers is het altijd interessant om toch even goed te kijken of ze niet ergens een punt hebben. Apple houdt vast aan het één platform model (alleen Apps voor de iPhone), terwijl Google denkt dat mobiele applicaties straks via platform/toestel onafhankelijke browsers gaan draaien.
Lang artikel alert… 🙂
Apple’s App Store
De App Store is de “winkel” van Apple waar applicaties voor de iPhone en iPod Touch gekocht kunnen worden. Veel Apps zijn gratis te downloaden, maar voor een deel van de applicaties (vaak de wat meer geavanceerde) moet betaald worden. De bedragen die hiervoor gevraagd worden zijn meestal niet hoger dan een paar euro. Er zijn echter ook duurdere applicaties te vinden zoals de cityguides van Loneley Planet die meer dan 10 euro kosten.
Het lanceren van de App Store is een gouden greep geweest voor Apple. Ze slaan namelijk twee vliegen in één klap doordat ze er enerzijds geld mee verdienen, en anderzijds ze er een enorm concurrentievoodeel mee behalen ten opzichte van andere fabrikanten van smartphones. In de App Store zijn inmiddels meer dan 65.000 applicaties beschikbaar die samen meer dan 1,5 miljard app keer gedownload zijn. Dat is nog maar moeilijk in te halen concurrentievoordeel voor de Nokia’s, Samsungs, HTC’s (en Google’s) van deze wereld.
Het slimme aan de App Store van Apple is dat ze het businessmodel van aggereren, selecteren en ordenen toepassen. Apple ontwikkelt zelf geen Apps, maar dat doen duizenden onafhankelijke developers. Het enige wat Apple doet is de applicaties bij elkaar brengen in de App Store en ze ontsluiten naar de consument. De distributiekosten voor het ontsluiten van deze digitale content zijn natuurlijk nihil, maar toch ontvangt Apple maar liefst 30% van de omzet die iedere App maakt. Weinig inspanning, en toch dikke vette kassa voor Apple!
Hoe Google de App Store business ziet
Uiteraard wil Google ook wel een graantje meepikken van het succes van Apple. Maar Google ziet de toekomst van mobiele apps op een andere manier dan Apple. In het geval van de App Store zijn alle applicaties speciaal ontwikkelt voor de iPhone. Zo’n programma kun je dus niet draaien op een Blackberry, HTC, Nokia, Samsung of noem maar op. Wanneer App developers gebruikers van dat soort toestellen willen bereiken moeten ze hun hele programma dus herschrijven. Google meent dat dat een ondoenlijk proces is en daarom ook geen toekomst heeft. Volgens Google ligt de toekomst in programma’s die via een (platform/toestel onafhankelijke) browser draaien. Dat zorgt voor een groter bereik (lees: meer klanten) & lagere ontwikkelkosten voor de App Developers. Volgens Google zijn dat de twee belangrijkste redenen waarom developers uiteindelijk applicaties voor de browser gaan ontwikkelen in plaats van alleen voor de iPhone.
Who’s right?
Apple heeft zijn gelijk eigenlijk al bewezen. Meer dan 65.000 Apps, en ruim 1,5 miljard downloads in iets meer dan een jaar tijd is tenslotte niet niks. Aan de andere kant is het gesloten distributie model van Apple wel een manco. Ik heb geen cijfers van het aandeel iPhones op het totaal van mobiele telefoons, maar ik durf wel te schatten dat het lager is dan 10%. Dat betekent dat het App Store model van Apple (alleen voor iPhone) die andere 90% mobiele telefoons links laat liggen. En dat is precies waar Google op gaat mikken. Als ze dat gaat lukken zijn ze de koning.
De crux zit ’em in de vraag of Google in staat is om de browser zo snel te laten innoveren dat je er net zo’n geavanceerde & slicke applicaties voor kunt ontwikkelen als voor de iPhone. Uiteindelijk zal ze dat waarschijnlijk nog wel lukken, maar ik denk niet dat Google het ‘alleenrecht’ kan behouden op de distributie van die applicaties zoals Apple dat wel heeft. 
Qua visie op de toekomst denk ik dat Google gelijk gaat krijgen, maar businesswise heeft Apple nu al beter voor elkaar dan Google het ooit zal kunnen organiseren. Ik zeg: thumbs up voor Apple!

2 thoughts on “Apple's App Store: Google gelooft er niet in”

  1. Nope… nog geen iphone.
    En het zou fijn zijn als de volgende keer een normale + url/email adres zou kunnen opgeven. De fase van anonieme comments zijn we nu wel voorbij toch?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *